0+0+0+0=3

Kun on kyse kemikaalien yhteisvaikutuksista, voi otsikon yhtälö pitää paikkansa. Vaikka jollekin yksittäiselle aineelle altistumisen ei tiedetä aiheuttavan haitallisia vaikutuksia, voi aine yhdessä muiden aineiden kanssa ollakin haitallinen. Ilmiöstä käytetään myös nimeä jotain tyhjästä eli ”something from nothing”. Esimerkki on peräisin Anja Nysténin kirjasta Kemikaalikimara lapsiperheille.

 

Nystén on kirjoittanut kaksi mainiota kirjaa kemikaaleista: Kemikaalikimara ja Kemikaalikimara lapsiperheille. Olen valtavan kiinnostunut kemikaaleista sekä ympäristön, että ihmisten terveyden takia. Kemikaalitietous on tärkeää, vaikkakin joskus aika puistattavaa. Monet ympäristöongelmat ovat näkyviä, mutta kemikaalit vaikuttavat usein huomaamatta. Hysterian lietsontaa ei kaivata, muttei myöskään vaarojen vähättelyä. Pidän Nysténin kirjojen tyylistä.

kemkimara lapsiperheille

Olen työni kautta jonkin verran tekemissä kemikaalikysymysten kanssa. Kemikaalit ovat iso teema pohjoismaisessa ympäristöyhteistyössä ja aiheuttavat paljon päänvaivaa myös jätehuollon puolella. Nysténin kirjoja luin lähinnä oppiakseni vähentämään entisestään omaa ja perheeni kemikaalikuormitusta.

 

Kemikaalikimara-kirjat saivat minut miettimään ristiriitaa tiedon ja toiminnan välillä. En itsekään toimi aina parhaan tietoni mukaan. Aina ei sitä paitsi ole selvää, miten suuria vaikutuksia jollakin kemikaalilla kenties on ja miten pian vaikutukset ilmenevät.

 

Uskon, että tärkeää on kokonaiskuormituksen vähentäminen. Joissakin asioissa joutuu punnitsemaan valintaa hyödyn ja riskin välillä: esimerkkinä vaikkapa kalansyöminen. Kalojen rasvat ovat terveydelle hyödyksi, mutta elohopean ja dioksiinin takia tiettyjä kaloja tulisi välttää. Nystenin Kemikaalikimara-kirjat sisältävät paljon jo muualtakin tuttua asiaa, mutta opin myös uutta. Lapsiperheille suosittelen Kemikaalikimara lapsiperheille – kirjan vinkkejä askarteluun, esimerkiksi kotitekoisen muovailuvahan reseptiä aion kokeilla itsekin.

 

Tärkeä huomio on, että vaikka kierrättäminen muuten fiksua onkin, niin välttämättä ei ole suositeltavaa käyttää enää vuosikymmeniä vanhoja muovileluja. Vaatimukset lelujen sisältämille haitallisten aineiden pitoisuuksille ovat vuosien saatossa kiristyneet ja lisäksi vanhat lelut voivat olla jo kuluneita ja niistä saattaa siksi irrota enemmän haitallisia aineita. Itse en myöskään käyttäisi kierrätyskoruja, jotka on tehty materiaalista, jota ei ole alun perin tarkoitettu olemaan tuntikausia ihmisen iholla.

 

Mahtaakohan moni luottaa siihen, että EU:n kemikaaliasetus REACH ja muut lainsäädännön toimet pitävät meidät turvassa haitallisilta kemikaaleilta? Ihan täysin ei ehkä kannattaisi luottaa. Esimerkiksi juuri kemikaalien yhteisvaikutuksissa riittää vielä tutkittavaa.

kemikaalikuv

Mainokset
Kategoria(t): arkielämä ja ympäristö, kemikaalit Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: 0+0+0+0=3

  1. Paluuviite: Kemikaalivinkkejä | Naturaatiopiste

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s