Lukuvinkki: The Organic Gardener

Kesä lähestyy ja kohta alkaa se vaihe, että ihmiset kyselevät toisiltaan lukuvinkkejä kesälomaa varten. Tässä siis jo yksi vinkki. Jeanne Nolan on kirjoittanut helppolukuisen ja viihdyttävän kirjan ”From the Ground Up – a Food Grower’s Education in Life, Love and the Movement That’s Changing the Nation”.

 

Kirja on melko avoin kertomus Jeannen omasta elämästä. Siitä, miten hän nuorena päätyi osaksi tiivistä kultinomaista yhteisöä, jossa harrastettiin luomuviljelyä. Ja miten hän kasvoi ulos yhteisöstä, palasi vanhempiensa luo ja lopulta perusti oman puutarhayrityksen. Uskon kirjan puhuttelevan niitä, joita yleisesti kiinnostaa ihmisten elämäntarinat ja elämän merkityksellisyyden pohdinta. Jeanne tulee oman tarinansa ohella kertoneeksi paljon puutarhaviljelystä ja se oli alkuperäinen syyni tarttua kirjaan. Oman yrityksen perustamista pohtivalle kirja antanee myös rohkaisua.

 

Omassa ympäristöajattelussani keskeisellä sijalla ovat rakenteisiin vaikuttaminen ja yksittäisten ihmisten tekoja suurempien muutosten aikaansaaminen. Niitä voi kutsua tiedekielellä systeemisiksi muutoksiksi tai vaikka ihan vain poliittisiksi päätöksiksi. Samalla minusta on kiinnostavaa, miten ihmiset yksilöinä kohtaavat ympäristökysymykset ja miten se vaikuttaa elämänvalintoihin. Jeanne Nolan esimerkiksi kokee tärkeänä sen, että työnsä kautta voi tukea sellaista elämäntapaa, joka on omien arvojen mukainen. Aika klassisesti muuten Nolan on listannut kirjasuosituksiin kirjansa lopussa ensimmäiseksi Rachel Carsonin Äänettömän kevään.

 

Olen miettinyt kirjojen merkitystä ympäristötiedon lähteinä, kun huomasin Twitterissä taannoin keskustelua siitä, että Worldwatch instituutin Maailman tila -raporttia ei ilmeisesti tänä vuonna suomenneta. Uusin Maailman tila onkin minulla englanninkielisenä jo odottamassa lukemista. Eräs ensimmäisiä tärkeitä ympäristöajatteluuni vaikuttaneita kirjoja on Satu Huttusen Pelastakaa metsät, jonka luin melko nuorena. Kirjan aihe oli metsäkuolemat ja happosateet. Happamoituminen on sittemmin saatu vähenemään kansainvälisen yhteistyön ja teknologisen kehityksen ansiosta. Siis ainakin Euroopassa, esimerkiksi Kiinan saasteongelmistahan on viime aikoina uutisoitu runsaasti.

 

Mutta takaisin alkuperäiseen aiheeseen. Jeanne Nolanin kirja on virkistävä esimerkki tietoa tarjoavasta kirjasta, joka on kirjoitettu tarinan muotoon ja on sävyltään hyvin henkilökohtainen. Monet lukemani amerikkalaisten kirjoittajien teokset ovat samantyylisiä. Suomesta ei tule mieleen juuri muita kuin Elina Grundströmin Musta orkidea.

 

Toivotan lukuiloa viljelytietouden, rakkaus- ja kasvutarinan parissa sekä onnea kevätkylvöihin kaikki kotipuutarhurit!

 

 

Mainokset
Kategoria(t): arkielämä ja ympäristö, Lukuvinkit Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s