Lukuvinkki: Kestävä johtajuus

Jos Marc Epsteinin Making sustainability work oli sinusta innostava, varmaan innostut myös Aija Bärlundin ja Susanna Perkon Kestävä johtajuus -kirjasta. Tai jos ylipäätään kestävä kehitys ja johtamisfilosofiat ovat sydäntäsi lähellä. Teemana sekä Epsteinin että Bärlund&Perkon kirjassa on kestävyyden johtaminen ja molemmissa on runsaasti esimerkkejä yritysmaailmasta. Epsteinin opukselle aika on tosin tehnyt osin tehtävänsä, sillä öljy-yhtiö BP:tä mainostetaan hyvänä esimerkkinä. Maine taisi kuitenkin mennä aika pitkäksi aikaa Meksikonlahden öljyonnettomuuden myötä.

 

Aija Bärlund ja Susanna Perko kirjoittavat Kestävä johtajuus –kirjassa uudenlaisen johtajuuden, kestävän johtajuuden, tarpeesta. Heidän mukaansa kestävä kehitys ja vastuullinen liiketoiminta ei ole puuhastelua tai kulueriä vaan lähtökohta kannattavalle bisnekselle. Jos yritys haluaa menestyä pitkällä tähtäimellä, on panostettava kestävään kehitykseen, läpinäkyvyyteen ja sidosryhmien osallistamiseen.

 

Kestävän kehityksen lisäarvo yritykselle tulee:

–          toiminnan tehostumisesta

–          uusista markkinoista

–          brändilojaalisuuden kasvusta

–          tuotekehityksestä

Bärlund ja Perko esittelevät neljä kestävän johtajuuden periaatetta. Niistä ensimmäinen on kannattava liiketoiminta. Vain kannattavalla liiketoiminnalla on myönteisiä vaikutuksia yhteiskuntaan muun muassa työllistämisen ja verojen muodossa. Toinen periaate on yksilöiden hyvinvointi ja tällä viitataan paitsi työhyvinvointiin, myös laajemmin ihmisoikeuksiin ja tasa-arvoon. Kolmatta periaatetta, luonnon hyvinvointia, olisin toivonut käsiteltävän vähän laajemmin. Kirjassa mainitaan luonnon ja ekosysteemien suojelu ylätason käsitteenä ja lisäksi nostetaan esille materiaalitehokkuus, suljetut kierrot ja energiankäyttö. Esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden edistämistä osana kestävää johtamista olisi voinut avata enemmän. Neljäntenä periaatteena on yhteisöjen hyvinvointi, jolla viitataan esimerkiksi paikallisten kulttuurien suojaamiseen ja luonnonvarojen käytön oikeudenmukaiseen jakaantumiseen, kun paikallisyhteisöjen ruoaksi käyttämistä luonnonvaroista valmistetaankin polttoaineita. Toisena käytännön esimerkkinä mainitaan irtisanottujen työntekijöiden uudelleen työllistymisen tukeminen.

 

Kirjoittajat haluavat kestävän johtajuuden periaatteet liiketoimintastrategian ytimeen. Kestävä johtajuus on paitsi toimintaympäristön riskien hallintaa myös uusien liiketoimintamahdollisuuksien hyödyntämistä. Kirjassa onkin Outotecin toimitusjohtajalta Pertti Korhoselta ja viestintä- ja yritysvastuujohtaja Minna Ailalta hyvä kirjoitus. Outotec toimii alalla, jolla on isot ympäristövaikutukset ja samalla metallien ja mineraalien kysyntä on kasvanut. Metallien pitoisuus on laskussa, joten jalostaminen vaatii suurempia raaka-ainemääriä ja kuluttaa enemmän energiaa ja vettä. Outotec iskee tähän niukkuudesta syntyvään markkinarakoon, sillä ympäristöä säästävien teknologioiden markkinat kasvavat voimakkaasti.

Kestävä johtajuus on kaiken kaikkiaan tervetullut kooste tärkeästä teemasta suomeksi.

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa, Kestävä kehitys, Lukuvinkit Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s