Kemikaalivinkkejä

elok008

Kemikaalikuorman vähentäminen arjessa on kiinnostanut minua jo pitkään, mutta erityisesti nyt pienen lapsen äitinä. Olen aiemmin blogannut Anja Nystenin mainioista Kemikaalikimara-kirjoista ja nyt tarkastelussa on pari ruotsalaista lapsiperheille suunnattua kemikaalitietokirjaa. Suosittelen molempia, jos aihepiiri kiinnostaa.

 

Handla rätt – för en giftfri barndom (kirjoittaneet Anne Lagerqvist, Christine Ribbing ja Karin Wallis 2012) on jaettu neljään lukuun. Ensin kerrotaan yleisesti kemikaaleista arjessamme sekä muun muassa cocktailefektistä eli kemikaalien yhteisvaikutuksista ja oikeuksistamme kuluttajina. Toinen luku on ostosopas, josta ei välttämättä ole suomalaiselle suoraa hyötyä. Tosin monet mainitut tuotemerkit ovat saatavilla netin kautta. Ostosopas on jaettu eri osa-alueisiin, kuten ruokailu, vaatteet, nukkuminen, kantaminen ja matkustaminen. Kolmas luku kertoo helppotajuisesti perustietoa vältettävistä kemikaaleista aina DDT:stä nikkeliin.

 

Neljäs luku on yksi kirjan kiinnostavimmista. Siihen on koottu kirjoittajien omia vinkkejä materiaalien valintaan. Tämä on avuksi esimerkiksi käytettyjä tavaroita hankkiessa. Kemikaalien merkinnät ovat monesti muutenkin vajavaisia, joten on hyvä tietää, mitä näkökohtia eri materiaalien kohdalla kannattaa miettiä. Kirjassa esimerkiksi neuvotaan, että säilykepurkin sisältö pitäisi mielellään käyttää heti, eikä säilyttää ruokaa avatussa säilykepurkissa, sillä avaamisen jälkeen siitä voi liueta bisfenolia ja raskasmetalleja ruokaan.

 

Katarina Johanssonin Den onda badankan – ditt barn och de osynliga gifterna (2012) sisältää paljon samaa tietoa kuin edellä esitelty kirja, mutta on jaoteltu hieman eri tavoin. Kirjassa käydään läpi miten välttää kemikaalikuormaa lastenhuoneessa, leluissa, keittiössä, päiväkodissa, olohuoneessa, kylpyhuoneessa, vaatteissa, siivouksessa, leikkipuistoissa ja pihalla, lomalla, kulkuvälineissä ja juhlissa.

 

Johansson on koonnut kirjansa loppuun kymmenen nopeaa parasta vinkkiään. Poimin tähän mukailtuna niistä omasta mielestäni kiinnostavimmat. Ja jos joku asiaa miettii, niin en ole itse noudattanut ohjeita tarkasti, mutta uskon näiden näkökulmien tiedostamisesta olevan apua.

  1. Älä osta lapselle muovileluja, joissa on vahva muovin tai hajusteen tuoksu. Pese uudet lelut. Osta mieluiten muovilelut EU:n alueelta.
  2. Pidä koti siistinä. Mutta käytä siivotessa mahdollisimman vähän puhdistusaineita. (Pienet lapset esimerkiksi altistuvat palonestoaineille huonepölyn kautta)
  3. Älä säilytä tai lämmitä lapsen ruokia muoviastioissa, valitse mieluiten lasinen tuttipullo.
  4. Suosi luomuruokaa. Erityisesti sellaisten ruokien, kuten viinirypäleet ja rusinat, joista on löydetty isoja määriä torjunta-aineita, kohdalla on järkevää valita luomuvaihtoehto.
  5. Suojaa lapsi auringolta mieluiten vaatteilla ja valitse fysikaalisen suojan muodostava aurinkorasva.
  6. Tapetoi lapsen huone maalaamisen sijaan ja tuuleta uudet matot ja huonekalut kunnolla, ennen kuin viet ne lapsen huoneeseen.
  7. Käytä kuluttajanvoimaasi: kysy, kysy ja vielä kerran kysy tuotetta ostaessasi sen kemikaalisisällöstä. Kriittiset kuluttajat kannustavat tuottajia tekemään parempia tuotteita.
Mainokset
Kategoria(t): arkielämä ja ympäristö, kemikaalit, kestävä kulutus, Lukuvinkit Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s